IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
14:56 | 25 октомври 2016
Обновен: 09:46 | 16 април 2024

Новата програма на МОН може да сложи край на частните уроци

До 60% от часовете по математика в 7-ми клас могат да се ползват за упражнения и затвърждаване на знанията

По материала работи: Борис Проданов
Новата програма на МОН може да сложи край на частните уроци

До 60% от часовете по математика в 7-ми клас могат да се ползват за упражнения и затвърждаване на знанията, а останалите са за преподаване на нов материал, каза за БТА във Варна Маня Манева, главен експерт в дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН. Тя участва в семинар с експерти по математика и информатика от регионалните управления на образованието в страната. Домакин на работната среща беше Департаментът за информация, квалификация и продължаващо образование към Шуменския университет.

 

На въпрос кога ще отпадне необходимостта родителите да плащат за частни уроци по математика Манева посочи, че не бива да се забравя, че в училище съществуват механизми за допълнителна помощ за децата. Всеки преподавател си има график за допълнителни занимания и консултации с учениците и това важи не само за учителите по математика, каза експертът.

 

В ръцете на учителите е да преценят как децата усвояват материала и колко от часовете ще ползват за упражнения и затвърждаване на знанията, посочи Манева.

 

По думите й отговорност на преподавателите е да адаптират материала според възможностите на децата в класа. Ролята на учителите се засилва, те трябва да бъдат мотивирани да повишават квалификацията, да използват нетрадиционни, интерактивни методи в часовете си, посочи експертът.

 

Манева каза, че вече са утвърдени нови учебни програми за 6-ти и 8-ми клас, а в момента тече обсъждане и утвърждаване на програмите за останалите класове, включително 7-ми, когато се провежда външно оценяване.

 

Прочетете още: От училище са се отказали 2300 деца

Коментари

Новини Варна