IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
13:30 | 27 октомври 2016
Обновен: 09:38 | 24 април 2024

Тракийците: Не можем да забравим нашето минало

Сериозни са критиките към изказванията на Ердоган по повод „суверенните български територии“

По материала работи: Борис Проданов
Тракийците: Не можем да забравим нашето минало

И Тракийското дружество „Кап. Петко Войвода“ посреща 1 ноември – Денят на народните будители. Румяна Вълчева, председател на организацията, разказва и  за съвременните предизвикателства пред тракийците.

 

„Годината е юбилейна, ние тържествено отбелязахме 120 г. от варненското Тракийско дружество и организираното тракийско движение. Искаме да благодарим на тв „Черно море“ за отразяването на събитията. Като част от програмата издадохме и малък сборник – „Тракийска летопис“. В тази книжица са събрани стиховете на 20 автори – Андрей Германов, Валери Станков, Елка Няголова… Дължим изданието на Христо Германов. Той не е вече между нас, но на бял свят излезе един поетичен тракийски сборник, на който автори всъщност са съвременните будители. Още по-интересното е, че част от стиховете са сътворени като песни с автор на музиката Георги Германов и се изпълняват от нашите самодейни колективи. Имаме и диск с песните, аранжиментът е на Венелин Мутафчиев“, каза Румяна Вълчева и отправи покана за представянето на творбите днес от 18 ч. в Тракийския дом.

 

Тя не спести и коментара си по повод думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че в „сърцето му никой не може да сложи граници, дори в суверенните български територии“.

 

“Мога да кажа, че тракийци, за разлика от Външно министерство, реагирахме остро. Позицията на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества излезе веднага след изказването. Държим на добрите отношения с Турция, но и на независимостта на България със суверенни граници. Не можем да забравим нашето минало, хилядите българи, избити по време на гоненията, хилядите останали имоти. Всичко това стои между двете страни. Всичко касае българските граждани, които живеят в нашата страна, плащат своите данъци и искат справедливост в отношения, уредени с международни договори, но „висят“ в пространството, независимо от сменените правителства“, добави Румяна Вълчева.

 

Надеждата е правителството да се вслуша в гласа на тракийците.

 

„Не може държава от ЕС да остави нерешени проблемите, касаещи съдбата на над 900 000 граждани на нашата страна“, категорична е тя.

 

Иван Барбов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (27.10.2016) - Тракийците във Варна посрещат Деня на будителите

Коментари

Новини Варна