IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
11:40 | 30 ноември 2016
Обновен: 10:07 | 16 април 2024

Стартираха електронните търгове за продажба на дървесина

Обект на първото явно наддаване бяха 233 куб. м акациева дървесина

По материала работи: Пламен Янков
Стартираха електронните търгове за продажба на дървесина

Североизточно държавно предприятие проведе първите си електронни търгове за продажба на дървесина. Въведената нова система стартира от този месец, а обект на първото явно наддаване чрез специализираната платформа за онлайн търгове бяха 233 куб. м акациева дървесина, добита на територията на ДГС „Добрич”.


Интерес към търга проявиха две фирми, а наддаването протече в 4 стъпки. При начална цена от 13 695 лв. бе придобита дървесината за 14 255 лв. без ДДС. Предстои подписването на договор, като ДГС „Добрич” ще вложи постъпилите средства в горскостопански дейности по опазване и поддръжка на държавните гори.


„До момента са проведени и електронни търгове за продажбата на 235 куб. м дървесина от гледичия в обхвата на ДГС „Добрич”, а също и за 248 куб. м акация и 297 куб. м гледичия, добити на територията на ДГС „Генерал Тошево”. Системата гарантира пълна прозрачност. Тя максимално улеснява бизнеса и елиминира каквато и да било възможност за субективна намеса и предварителни договорености”, коментира Живко Алексиев, началник-отдел „Ползване от горите” към СИДП. По думите му електронните търгове са предпоставка и за по-конкурентна среда. „Онлайн търговията набира все по-голяма популярност, така че очакваме интересът към този тип процедури да расте”, обясни Алексиев. Той изтъкна, че онлайн наддаването улеснява участието на кандидати от цялата страна.


За да се включат в търговете за закупуване на необходимите им количества дървесина, добита от държавните горски територии, които се стопанисват от СИДП, те трябва да направят само еднократна първоначална регистрация в електронния портал. Той е достъпен на интернет страницата на предприятието sidp.bg. Системата позволява регистрация както на юридически, така и на физически лица. Задължително условие е те да имат валиден електронен подпис. След като бъде одобрен въз основа на предоставените документи, всеки кандидат  получава уникален идентификационен код, с който може да участва в онлайн наддаването.


За да разясни процедурата, в края на октомври СИДП организира обучение на заинтересованите страни. То се проведе в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, в чиито териториален обхват са стопанисваните от предприятието държавни гори. 

Коментари

Новини Варна