IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
13:08 | 27 февруари 2017
Обновен: 09:45 | 24 април 2024

Обявиха частично бедствено положение в зоната на „Полимери“

Предприемат се спешни мерки за недопускане на разлив на трихлоретан

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Пламен Гутинов.

 

От 28 февруари т.г. препоръчвам на кмета на Девня да обяви частично бедствено положение в зоната на бившия завод „Полимери“. Причината – съхранявания там отпаден продукт трихлоретан, който е над 2 500 тона. Това съобщи на пресконференция областният управител на Варна Тодор Йотов. Целта е да се предотврати евентуална опасност за населението и околната среда. В момента такава не съществува, но косвено има риск от разлив, каза още Йотов.

 

Единият от резервоарите, в които се съхранява опасният химикал, е компрометиран и има пробойна с рамери 50/5 см. Във връзка с това се предприемат мерки за превенция. Планирано е запушване на пробойната с полиестер, възстановяване целостта на бетона в зоната с цистерните. Наета е и фирма за сертифициране на дебелината на резервоарите.

 

Ако се наложи прехвърляне на опасния химикал от едната цистерна в другата с помощта на помпа, ще се вземат мерки за намаляване на неговата киселинност. Всички работещи в опасната зона ще бъдат под постоянен медицински контрол, засилване се и охраната на района за недопускане на случайни хора там.
 

Целта на обявеното частично бедствено положение е преди всичко превенция, бе категоричен областният управител.  

Ставри Таргов

 

Още по темата    Девня – пред обявяване на частично бедствено положение

 

 

Коментари

Новини Варна