IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
17:31 | 10 март 2017
Обновен: 16:47 | 25 април 2024

Евреите във Варна почетоха спасителите си пред Паметника на благодарността (Снимки, Обновена)

Това стана пред бронзовия шофар

По материала работи: Ставри Таргов
Снимки Пламен Гутинов.

 

С поклонение пред Паметника на благодарността в градинката при Археологическия музей  еврейската общност във Варна отбеляза 10 март – Деня на Холокоста. Сред  дошлите хора имаше и свидетели на събитията от далечната 1943 година, която остава урок в историята за новите поколения.

 

На тази дата преди 74 г., благодарение на безпрецедентното обединение на  общественици, духовници, политици и граждани, са спасени близо 50 000 български евреи. Исторически момент, който трябва да се помни от поколенията.

 

Новите поколения трябва да се гордеят първо с това, че са българи, защото това е уникален случай в историята на човечеството като цяло. Една нация спасява своите събратя. Това е неповторим исторически подвиг. Това е нещо, което трябва да запомнят на всяка цена. И другото е, че едни такива събития ни учат, че хората трябва да можем да живеем заедно, каза Олег Калдерон – председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“. 

 

Във Варна все още има живи свидетели на драматичните събития от пролетта на 1943 г.  
Аз съм от поколението, което е спасено от българския народ. Бяхме даже предупредени да си приготвим багажа за изселване, след това това се отложи. Ето виждате – жив и здрав съм досега, каза 86-годишният Елия Калдерон.

 

Той с горчивина си спомня ужаса на концлагерите, докато е бил изселен в Кайлъка. Там се случи най – ужасното, което можеше да се случи, бараката, в която живеехме, се запали , по каква причини съдът след това не можа да констатира и за съжаление дадохме десет жертви. И на всичкият този ужас на пожара, аз на 13 години бях свидетел, спомни си той.

 

Свидетел на събитията от онези години е и Виктория Алмалех , една от тези , които донесоха цветя на паметника днес. И на този ден, чувате ли , шофарът свири химна на благодарност, а ние всички заедно казваме Българийо мила, родино мила, благодарим ти, поклон Българийо, сподели тя.

 

С решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. 10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

 

 

 

Татяна Кисьова

Коментари

Новини Варна