IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Област Варна
10:01 | 15 март 2017
Обновен: 15:28 | 15 април 2024

По Коледа започва извозването на трихлоретана от Девня

Приключват дейностите по обезопасяването на отровата, каза в сутрешния блок на тв Черно море областният управител Тодор Йотов

По материала работи: Борис Проданов
По Коледа започва извозването на трихлоретана от Девня

Трихлоретанът в Девня е един от най-опасните проблеми на Варненска област, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ Тодор Йотов, областен управител на Варна.

 

Обявеното бедствено положение беше с цел да се неутрализира опасността, да се предприемат всички мерки за стартиране на извозването и обезопасяване на площадката. Само така би могло да се финансира от Междуведомствената комисия за бедствия и авария. Искам да благодаря на министъра на вътрешните работи, приел с охота моето предложение, но действително става въпрос за живота и здравето на хората. В момента правим разценка на разходите, които извършихме за осигуряване на безопасното прехвърляне на този трихлоретан от изпълнителя на обществената поръчка. Правим оценка на целесъобразността на разходите за намаляване на киселинността на трихлоретана. Ние до Коледа ще започнем да извозваме. Има обаче технологично време. В най-тежките варианти на обжалвания до юли можем да подпишем с изпълнителя, добави Тодор Йотов.

 

След това има технологичен процес, при който се изчаква за подготовка за извозването. И именно Коледа е възможното време за началото на процеса, който ще продължи доста дълго време. 2500 тона са там – влаковата композиция е от 22 – 25 вагона от по 20-ина тона.

 

Имам пълната подкрепа на държавното ръководство. Ще се изчистим от тази опасност. До края на месеца ще приключим всички дейности, които при разлив на трихлоретана няма да позволят да се разлее отровата в почвата, категоричен е областният управител.

 

Иван Барбов

 

Още по темата: Удължиха до 30 дни бедственото положение в зоната на „Полимери“

Коментари

Новини Варна