IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
10:30 | 15 март 2017
Обновен: 16:20 | 26 март 2024

Тодор Йотов участва в конференцията на периферните морски региони в Европа

Варна е първият български пълноправен член на организацията

По материала работи: Ставри Таргов
Тодор Йотов участва в конференцията на периферните морски региони в Европа

Областният управител на Варна Тодор  Йотов взе участие в среща на политическото бюро на конференцията на периферните морски региони в Европа(КПМР). Тя се проведе на 10 март в град Гозо, Малта и премина под Малтийското председателство на ЕС.

 

На срещата са одобрени протоколите от заседанието на политическото бюро и от общото събрание на конференцията, проведени на 4 ноември в Понта Делгада, Португалия. Тя е била разделена на сесии за работния план на организацията за 2017 г. Останалите сесии са били посветени на теми, свързани с „Политиката на сближаване след 2020“, „Бъдещето на европейския бюджет“, „Бъдещето на европейския проект“, „Макро региони“, „Свързването на Европа и морските магистрали: оценка и очаквания“, „Морско дело“, „Миграция“ и други. В семинара са участвали политици и регионални експерти от различни държави, както и представители на различни институции на ЕС.

 

КПМР обединява около 160 региона от 25 страни-членки и страни, нечленуващи в ЕС. Тя е организирана в подкрепа на по-балансираното развитие на територията на общността и на сътрудничеството между регионите. Дейността на конференцията е насочена към отчитане и съобразяване на различните потребности и интереси по отношение най-вече на регионалната политика, устойчивото развитие, транспорта, селското стопанство, рибарството и изследователската дейност.
КПМР е разделена на 6 географски комисии, съсредоточени около моретата в пределите на ЕС.

 

Региони от Гърция и Румъния са инициаторите за създаването на балканска и черноморска регионални комисии – съответно през април 2000 г. и юни 2001 г., които по-късно се обединяват в една. Сред нейните членове е и България. Целта на новата комисия е да представя и укрепва сътрудничеството между регионите, да дефинира общите стратегически предизвикателства, да подкрепя интеграцията на Балканите и в Черноморския район, а също и да разширява връзките с ЕС.

 

Варненска област се присъединява към КПРМ от 2007 г. Тя е първият български регион със статут на пълноправен член на организацията. Присъединява се и към Балканската и черноморска регионална комисия през юни 2007 г., съобщиха от областната администрация.     

Ставри Стефанов

 

Още    Ремонтът на Аспарухов мост започва днес

Коментари

Новини Варна