IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
12:28 | 4 април 2017
Обновен: 15:52 | 24 април 2024

Инспекцията по труда сезира прокурор заради мина Оброчище

Причината е системният отказ за съдействие на контролните органи

По материала работи: Борис Проданов
Инспекцията по труда сезира прокурор заради мина Оброчище

Главната инспекция по труда (ГИТ) подаде жалба в прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“ - концесионер на мина „Оброчище“.


Причината е системният отказ за съдействие на контролните органи.


Под земята има около 20 миньори, които са обявили гладна стачка. Те настояват за изплащане на заплатите си за февруари и ваучерите за храна. Ако миньорите не излязат, екип на ГИТ ще следи ситуацията на място. Ще се контролира дали се осигуряват безопасни и здравословни работни места под земята, а именно наличие на вентилация, здравно осигуряване и т.н.


Инспекцията по труда иска прокуратурата да установи дали има извършено престъпление по член 270, ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно: „Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева“.


Друг текст от НК, по който ГИТ иска да разследване, е за неоказано съдействие на орган на властта след надлежна покана.


Мярката беше предприета, след като инспекторите по труда за пореден път не бяха допуснати до мината, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за месец февруари, срокът за което изтече с края на месец март.


След оказано съдействие от страна на полицията, контролните органи все пак получиха достъп до административната сграда, но там нямаше с кого да бъде осъществен контакт и от кого да бъдат изискани необходимите документи за извършване на проверката.


По информация на Инспекцията възнагражденията на работниците и служителите за месец февруари не са изплатени, нито са осигурени ваучерите за храна.


Вчера представител на работодателя информира, че банковият превод е направен в ранния следобед, но към момента в ГИТ не е предоставен документ за това, съобщава Дарик.


Екип на Инспекцията е на място в мината и заради информацията за очакван нов протест на миньорите, които освен заради забавените възнаграждения, имат намерение да протестират и заради факта, че все още не са стартирали преговорите за подписването на Колективен трудов договор.


Подписването на такъв договор беше едно от исканията на протестиращите и изпълнението му беше договорено в подписаното споразумение в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и представители на Министерството на енергетиката, с което се сложи край на протеста на 23 март 2017 г.

 

Още по темата: Миньорите от Оброчище получиха ваучерите си за храна

Коментари

Новини Варна