IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
14:25 | 21 юни 2017
Обновен: 14:13 | 17 април 2024

Кабинетът отпуска допълнително близо 15 млн. лева за обезвреждането на трихлоретана в Девня

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Близо 15 млн. лв. се отпускат за обезвреждане на трихлоретана  в промишлената зона на Девня. Средствата ще са за разплащане с фирмата изпълнител. Това реши Министерският съвет на свое заседание.
 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МС за 2017 г. в размер на 15, 193 млн. лева. 14,402 млн. лева ще бъдат осигурени за незабавни действия по обезвреждането на опасния отпадък и отстраняването на непосредствената заплаха и съществуващите рискове от взрив при безконтролно рязане на скрап, кражби и предотвратяване на екологични щети, съобщиха от МС.
 

Припомняме, че токсичният химикал бе преместен от компрометиран резервоар в здрав и бе осигурено 24-часово видеонаблюдение на обекта през април т.г. 
Около 2500 тона е количеството на токсичното вещество, съхранявано в здравия резервоар. Поради ограничение на 
преработвателния капацитет на завода, в който ще бъде обезвреждан трихлоретанът, утилизацията ще се осъществява поетапно по 100 тона месечно в срок от 10 месеца.

 

Останалите 791 хил. лв. от отпуснатите средства са за изпълнение на ангажиментите на областните управители на Бургас, Варна и Добрич по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие през активния летен сезон. Те ще бъдат използвани за поставяне на предупредителни табели и за санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове, включително и на тези, предназначени за природосъобразен туризъм, както и за обезпечаване с водноспасителна дейност на обявените за неохраняеми морски плажове.

 

 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна