IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
15:04 | 11 юли 2017
Обновен: 17:10 | 17 април 2024

Изграждат над 8 км минерализовани ивици край Варна

Целта е по-лесно локализиране на горските пожари

По материала работи: Пламен Янков
Изграждат над 8 км минерализовани ивици край Варна

ДГС „Варна” предвижда изграждането на над 8 км минерализовани ивици. В рамките на този месец 1 800 м от тях ще бъдат разорани в землището на с. Каменар. През летния сезон се планира изграждането на още 4 300 м минерализовани ивици край с. Куманово и 2 000 м в землището на с. Близнаци.

 

„Тези превантивни мерки имат важно значение в борбата с горските пожари. Изкуствено създадените ивици, почистени от растителността до минералния слой на почвата, помагат по-лесно да се локализират пламъците”, обясни директорът на варненското горско стопанство инж. Иван Иванов.


През миналата година на територията на ДГС „Варна” са регистрирани 19 пожара, които са обхванали общо 796 дка. В резултат от бързата реакция на горските стражари и служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” щетите, нанесени на площ от 668 дка, са минимални. Всички инциденти са причинени от човешка небрежност.


От началото на годината досега в границите на стопанството е станал един низов пожар, който също е възникнал заради безотговорно боравене с огън.


От Североизточно държавно предприятие, част от което е ДГС „Варна”, апелират гражданите да спазват правилата за безопасност в гората, а в случай на пожар веднага да подадат сигнал на телефон 112. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна