IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
09:01 | 6 август 2017
Обновен: 03:50 | 27 март 2024

Министърът на околната среда и водите на среща във Варна заради напрежението около екозона “Калиакра“

"Да спасим Крайморска Добруджа" с апел за уволнение на експерти от БАН и СУ, картирали данни за имоти и кадастрални карти

По материала работи: Борис Проданов
Министърът на околната среда и водите на среща във Варна заради напрежението около екозона “Калиакра“

След като отмени заповедта за забрана на строителството, риболова и земеделието в защитената зона “Комплекс Калиакра“, днес министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет “Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации.

 

Целта на срещата, която ще започне в 10 ч. в сградата на община Варна, е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата. След срещата ще има изявления, съобщават от министерството.

 

От Гражданска инициатива “Да спасим Крайморска Добруджа“ са разпратили отворено писмо до медиите, в което настояват за незабавно уволнение на експерти от БАН и Софийския университет, които, според протестиращите, са картирали погрешно данни за имоти и кадастрални карти. Отправен е апел към главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да направи разследване за свързаност на действията на тези експерти със “зелените“ неправителствени организации.

 

Собствениците на имоти в Крайморска Добруджа, които протестираха срещу забраната за всякакви дейности в района, благодарят, в отвореното писмо-декларация, на министър-председателя Бойко Борисов за бързата реакция и очакват заповедта за отмяна на забраната да бъде официално подписана и обнародвана в “Държавен вестник“. Освен това, те искат да участват в написването на интегрирания план за управление на Защитените зони в Крайморска Добруджа.

 

БНР

 

Още по темата: Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Коментари

Новини Варна