IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Област Варна
12:48 | 7 септември 2017
Обновен: 03:29 | 27 март 2024

Човешка небрежност е причинила 6 от всички 8 пожара през август във Варненско

Пламъците са угасени, благодарение на бързата реакция на горските стражари и пожарникарите

По материала работи: Ставри Таргов
Човешка небрежност е причинила 6 от всички 8 пожара през август във Варненско

Осем горски пожара са регистрирани през изминалия месец на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

 

Шест от инцидентите са причинени от човешка небрежност. Засегнатата при пожарите площ е общо 134 дка.

 

Данните на предприятието сочат още, че на телефон 112 през август са постъпили 33 сигнала за инциденти в горите. В 22 от случаите граждани алармират за пожари, като най-многобройни са обажданията във Варненско – 8. При три от тях опасността се потвърждава, но бързата реакция на горските стражари и огнеборците предотвратява сериозни щети.

 

Въпреки че пламъците обхващат площ от общо 19 дка, пожарите са низови и са изгорели главно сухи треви. От регистрираните през изминалия месец в границите на СИДП пожари най-голям периметър е обхванал огненият инцидент в ДГС „Преслав”.

 

Пламъците се разпростират върху 90 дка борова гора, след като тръгват от запалена суха трева край село Ловец. В тежка битка с огъня горските стражари и пожарникарите влизат и при инцидента в Природен парк „Шуменско плато“. Пожарът там обхваща 8 декара борова гора над скалния феномен „Мечката“.

 

В рамките на изминалия месец по един пожар е регистриран и в горските
стопанства „Суворово”, „Балчик” и „Паламара”. От СИДП апелират гражданите да палят огън само на обособените за целта
места и да спазват всички правила за безопасност. Горските стражари благодарят на гражданите, които са съпричастни към опазването на зеленото богатство и при най-малката опасност подават сигнали на телефон 112.

 

Освен за пожари, на единния номер за спешни повиквания е постъпила информация и за различни по своя характер нередности. 9 от сигналите през август алармират за незаконна сеч, един – за транспортиране на
дървен материал без маркировка и документи, както и един – за нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча.

 

По всички сигнали служителите на горските стопанства са предприели незабавна проверка на място. За
установените нарушения са съставени актове и констативни протоколи.

Черно море

Коментари

Новини Варна