IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
16:01 | 9 септември 2017
Обновен: 09:49 | 24 април 2024

С военни почести бе открит обновеният самолет - паметник в Балчик

В мемориалния комплекс е поставена паметна плоча на 32-ма летци и парашутисти

По материала работи: Борис Проданов
С военни почести бе открит обновеният самолет - паметник в Балчик

Военен мемориал бе открит на летището в Балчик, съобщиха от общинската администрация в крайморския град. В присъствието на стотици жители на града, бивши военни и служители от армията, кметове на населени места от областта бяха открити обновеният самолет - паметник и плоча в памет на 32 загинали летци и парашутисти. В тържествена обстановка и с военни почести бе отслужена молитва за хората, отдали живота си при изпълнение на военния си дълг. 


Кметът на Община Балчик Николай Ангелов подчерта значението на авиобазата в Балчик за отбранителната готовност на страната ни и се поклони пред паметта на загиналите военни. 


Изтребителят "МИГ-21" е поставен на входа на Балчик. Самолетът-ветеран, който бе покрит с ръжда, е пребоядисан. В мемориалния комплекс е поставена паметна плоча на 32-ма летци и парашутисти, загинали при изпълнението на служебния си дълг на летището от създаването му през 1941 година. Вложени са около 5000 лева, много хора от цялата страна се включиха с дарения, съобщи инициаторът Иван Апостолов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Балчик. Общината подкрепи обновяването на мемориала с 4000 лева.


В ритуала участваха Духовият оркестър на Военноморските сили. Хор от Норвегия с диригент Лидия Мире изпълни Песен за загиналия войник.

 

БТА

Коментари

Новини Варна