IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
14:43 | 13 септември 2017
Обновен: 12:06 | 17 април 2024

Важни европейски проекти бяха разгледани от Областния съвет

По материала работи: Борис Проданов
Важни европейски проекти бяха разгледани от Областния съвет

Областният управител Стоян Пасев свика Областния съвет за развитие. Във фокуса на внимание бяха определящи за развитието на региона важни европейски проекти. На заседанието във Варна присъства г-жа Жарлот Жабо - представител на Европейската комисия. Представена бе дейността по проекта BLUE NET - мрежа на морските клъстъри за син растеж на икономиките на морските държави. В дискусията участваха и представители на  партньорите по проекта от Италия, Румъния, Хърватия, Албания, както и представител на ГД „Морско дело и рибарство“. Италианските партньори споделиха положителни практики от клъстъра във Венеция.

 

Особено внимание бе отделено на Регионалната програма по ПУГМ /планове по устойчива градска мобилност/ и  изготвянето на регионалните планове. Варненска област е първата в страната, която започна да работи по проблема – създаване на гъвкави транспортни системи в съответствие с  целите на Регионалния план за развитие - „Подобряване на вътрешно- регионалната свързаност и достъпност до обекти за услуги, туризъм, рекреация, култура“. Г-жа Пепа Ризова- експерт на Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество“ /УРГО/- национален координатор по мобилността и българския партньор в европейските  проекти „Просперити“ и „Последната миля“, представи пред участниците в съвета проекта „Просперити“- просперитет чрез иновации и промоция на Плановете за устойчива градска мобилност /ПУГМ/. Целта на проекта е да се стимулира въвеждането на плановете в страните членки чрез активиране на национално и регионално равнище.  В проекта участват 27 партньора от 15 страни-членки на ЕС.

 

Българският представител в проекта е Клуб УРГО, чийто представители г-жа Лучия Илиева и Пепа Ризова  участваха в разработването на проекта. Втори партньор е Община  Варна. Бюджетът на проекта е 3 188 мил. евро и е финансиран изцяло от ЕС. Важна стъпка в реализирането на проекта „Просперите“ бе подписването на Споразумение между Областна администрация Варна и Клуб УРГО за създаване на Регионална Програма по  ПУГМ- планове за устойчива градска мобилност за област Варна. Програмата ще бъде пилотен документ, който ще подпомага разработката на мобилните планове и внедряването на мерки за устойчива мобилност в градовете и курортните селища в Област Варна. Чрез нея ще се получи и синергия с течащият в момента проект „Последната миля“ , в рамките на който, общините от Варненска област разработват мерки за гъвкави транспортни услуги и мобилни планове. Г-н Младен Иванов - ръководител на проекта „Просперити“ от община Варна обърна внимание на  необходимите мерки и дейности на регионално и общинско ниво, които да подпомогнат изработването и внедряването на Общинския план за градска мобилност на Варна.

 

Изготвянето на плана  е заключителния етап на първата фаза от  европейския междурегионален проект „Последната миля“, който стартира на 1 април 2016 г., Областната управа на Варненска област е основен партньор в проекта, който цели да даде отговор на жизнено важния въпрос за туризма, икономиката и околната среда – създаването на адекватна транспортна схема, внедрена в главната  мрежа на редовния обществен транспорт. В този процес специалистите от областната управа са подпомагани от експертите на Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество“ - национален координатор по мобилността и българският партньор в европейския проект „Последната миля“.

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (4.09.2017) - Какви инвестиции очаква Варна?

Коментари

Новини Варна