IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
17:49 | 25 септември 2017
Обновен: 14:38 | 17 април 2024

Близо 500 туристи са посетили Етнографската къща в Кипра

Къщата е филиал на Музея на мозайките

По материала работи: Деян Михайлов
Близо 500 туристи са посетили Етнографската къща в Кипра

486 чуждестранни туристи – възрастни и деца, са посетили Етнографската къща в село Кипра през изминалото лято, отчетоха от Община Девня. Къщата, която е филиал на Музея на мозайките, за първи път в своята дългогодишна история отвори трайно портите си за външния свят, като инициативата за това бе на кмета Свилен Шитов. Тя срещна и подкрепата на жителите на село Кипра, без които Етнографската къща нямаше да е толкова атрактивна. 

Всеки петък в продължение на цяло лято колоритните самодейки от НЧ "Христо Ботев - 1927" - с. Кипра, посрещаха туристи в къщата музей. Под ръководството на секретаря на читалището Дияна Найденова жените играха хора, пяха народни песни, предяха вълна и плетоха чорапи, за да оставят траен отпечатък за духа на родното в сърцата на чуждестранните посетители. Нито жегата, нито служебните и домашни ангажименти успяха да прекършат ентусиазма на тези истински българки, за които фолклорните традиции са начин на живот и естествено "агрегатно" състояние. 

Те винаги са мили, усмихнати и гостоприемни, а чувството им за хумор е толкова силно и заразително, че би розтопило ледовете и около най-закоравелите сърца. Артистизмът на тези необикновени жени е така пленителен, че чужденците не можаха да им устоят и се надпреварваха да се снимат с тях за спомен, като немалко от тях това лято овладяха и стъпките на българското право хоро. 

Наред с постоянната експозиция в къщата музей, част от която е единственият в Североизточна България отвесен тъкачен стан, посетителите имат възможност да се запознаят и с нейната яташка история преди 1944 година. В обора на някогашната жилищна сграда има партизански бункер и цяла експозиция със снимки, документи и предмети, свързани със събитията от периода на антифашистката съпротива.

Коментари

Новини Варна