IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
13:12 | 20 октомври 2017
Обновен: 12:25 | 17 април 2024

Горското опресни 17 км противопожарни ивици край Провадия

Ще се извърши и почистване на храстовата растителност и издънките, които пречат на растежа на младите фиданки от цер и благун

По материала работи: Пламен Янков
Горското опресни 17 км противопожарни ивици край Провадия

Минерализованите ивици на територията на ДГС „Провадия” са опреснени. „Това се прави за трети път тази година с цел превенция. Ивиците са около насаждения с повишен риск от възникването на пожари, каквито например са културите от черен бор. Изкуствено създадените пояси на границата с горските масиви имат важна роля за бързото локализиране и потушаване на огнените инциденти”, коментира директорът на стопанството инж. Живко Живков. Той апелира гражданите да не палят стърнища и други растителни отпадъци, защото така създават предпоставки за разпространението на пламъците в горски територии.


В обхвата на горското стопанство, което е част от Североизточно държавно предприятие, са изградени общо 17 км минерализовани ивици в землищата на селата Добрина, Староселец, Венчан, Неново, Комарево и Кривна в община Провадия, както и край с. Невша в община Ветрино.


В рамките на този месец в ДГС „Провадия” ще се извърши и почистване на храстовата растителност и издънките, които пречат на растежа на младите фиданки от цер и благун. Мероприятията ще обхванат 171 дка насаждения край селата Китен и Славейково. Дръвчетата, които растат там, са естествено възобновени и са на възраст от 3 до 6 години.


„В сравнение с изкуствено залесените, фиданките, които са се появили по естествен начин, са с по-добри генетични качества и по-устойчиви към местния климат и условия. Чрез т. нар. осветление на горските култури осигуряваме простор за растежа на младите дръвчета, като ги предпазваме от заглушаващата растителност, която пречи за развитието им”, обясни инж. Живко Живков. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна