IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
15:43 | 10 януари 2018
Обновен: 15:14 | 17 април 2024

Домашно прасе зарази варненско семейство с трихинелоза

Пациентите са изписани от Инфекциозната клиника в добро състояние

По материала работи: Пламен Янков
Домашно прасе зарази варненско семейство с трихинелоза

15 души се заразиха с трихинелоза в Бургаска област само през декември миналата година, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Сред тях има и варненско семейство, научи в. „Черно море“ от д-р Мая Томова, началник-отдел „Медицинска паразитология“ в Регионалната здравна инспекция. Варненци са се заразили от болно домашно прасе от Карнобат, когато са били на гости. Те се лекуваха в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Света Марина“ и вече са изписани в много добро състояние. През м.г. в областта не е имало друг случай на заразата. Рискът от нея отмина през декември, надявам се да няма нови пациенти, каза още д-р Томова. 

 

През м.г. случаите в страната са общо 55, съобщиха още от МЗ. В ЕС България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза след Полша и Румъния. По тази причина с оглед активния ловен сезон за предотвратяване на заболявания от трихинелоза се препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине.


Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.


Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и месни продукти, заразени с трихинелни ларви, в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина, съдържаща месо, и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.


Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарномедицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. По тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине, и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.


При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог, съветват още от МЗ.


През м.г. бяха констатирани над 80 положителни за трихинела проби от диви и домашни свине. Засегнатите области бяха Шумен, Кърджали, Силистра, Търговище, Смолян, Ловеч, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София град, София област, Стара Загора, Бургас, Благоевград. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ). От ловните дружинки и частни стопани бяха иззети и унищожени над 4600 кг свинско месо и субпродукти. 


Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага на трапезата на семейството си. В края на 2016 г. в резултат на небрежност или незнание 4-ма души бяха хоспитализирани с доказана трихинелоза само защото са консумирали суджуци, приготвени с месо от прасе, отгледано и заклано в домашни условия.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна