Бабинден – един от най-колоритните празници в Девня (СНИМКИ)
Самодейците от петте читалища пресъздадоха типичните за района традиции
Публикувана: 21 Jan 2018 | 20:16

С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места на общината отбелязаха Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари, съобщава devnyanews.blogspot.bg. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден. Самодейците от петте читалища на територията на общината се включиха в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на жените, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други. 

Жените от НЧ „Просвета 1900“ организираха Бабинден в ресторанта в кв. „Девня 1“. В ритуала там се включи пенсионираната акушерка Живка Маринова. Участничките в обреда ѝ поляха ръцете, а акушерката пожела тъй както се плъзга сапунът в дланите ѝ, така да излизат и раждащите се през годината бебета. Ритуалът продължи с прекадяване с тамян под полите на жените, за да нямат проблеми със зачеването, а след това и с търкаляне на ситото – обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото.

 

Според поверието, ако ситото падне с отвора нагоре, бебето ще бъде женско, а ако е захлюпено – мъжко.   Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова дари ритуалното бебе с паричка и пожела на девненци да продължават да тачат все така ревностно народните традиции. На Бабинден в кв. „Девня 1“ присъстваха и мъже, което едно време е било немислимо. Ако представител на силния пол се появил на този празник, жените го събличали и цапали с катран.

 

Много весело на Бабинден бе и в село Кипра, където самодейките от НЧ „Христо Ботев 1927“ изпълниха ритуала „Кундене“, който се прави против уроки. „Изкундени“ (претърколени) в салона на читалището бяха и заместник-кметът Донка Йорданова, и секретарят на Община Девня Елка Драгулева.

 

 

Жените, участващи във възстановките, дариха бабата акушерка с домашен сапун, хавлии и погачи, умиха ѝ ръцете, а тя ги наричаше за здраве и плодородие. Секретарят на читалището Дияна Найденова влезе в ролята на родилка, а заместник-кметът Донка Йорданова дари бебето с паричка. Празникът в Кипра продължи с песни, хора́ и богата гощавка в салона на читалището.

 

 

 

Специфичното за Бабинден в Кипра е, че всички жени се окичват с фалически гердани, които се правят от морков и два картофа. С подобен атрибут бе докарана и булката на бабинденския ритуал в квартал „Повеляново“, който бе изпълнен от самодейките при НЧ „Съзнание – 1927“. Бабинден на територията на общината бе отбелязан подобаващо и в НЧ „Отец Паисий 1928“ – кв. „Река Девня“, НЧ „Васил Левски 1910“ – с. Падина и пенсионерски клуб „Здравец“ – кв. „Девня 2“. 

 

Четете още: На Бабинден във варненското село Тополи винаги е цветно (СНИМКИ)

И във Вълчи дол веселие съпроводи Бабинден

Коментари ( 0 )