IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Област Варна
17:19 | 12 април 2018
Обновен: 19:25 | 27 март 2024

Изваждат плаж „Болата“ от резервата „Калиакра“

Основните мотиви са съхраняване на това райско кътче от българското Черноморие

По материала работи: Ставри Таргов
Изваждат плаж „Болата“ от резервата „Калиакра“

Един от най-красивите северни плажове - “Болата“, ще бъде изключен от границите на резервата "Калиакра" и включен в рамките на защитена местност „Степите“. Министерството на околната среда и водите е започнало процедура за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти.

 

Общественото обсъждане за промяна на границата на резерват "Калиакра" се проведе днес във варненската регионална екоинспекция. Изваждането на имотите е с цел да се осигури тяхната законова защита.

 

Става дума за изваждане на няколко имота от границите на резерват „Калиакра“, които представляват пясъчната ивица на „Болата“, няколко брегоукрепителни съоръжения, път и асфалтов паркинг, обясни Стела Тодорова, началник отдел „Натура 2000 и защитени територии“.

 

Ще има възможност плажът да бъде отдаден на концесия и концесионерът ще бъде длъжен да го опазва и да не допуска унищожаване, утъпкване или по някакъв друг начин увреждане на защитената територия, каза инж. Христина Генова, директор на РИОСВ – Варна.

 

Включването на „Болата“ в защитена местност „Степите“ е гаранция, че строителството на плажа ще е забранено, с изключение на малки преместваеми обекти, които да обслужват туристите, увери кметът на Каварна Нина Ставрева, която е инициатор на промяната.

 

Основните мотиви са първо да съхраним това райско кътче от българското Черноморие и второ да запазим поминъка на жителите на община Каварна, добави тя.

 

Общественото обсъждане се проведе без възражения. Жители на село Българево коментираха, че за тях е важно в района да не се допуска строителство.

 

До месец ще бъде свикано заседание на комисията към екоминистерството, която ще задвижи процедурата.

Нина Рускова

 

Коментари

Новини Варна