Авария в циментовия завод причинила замърсяването на въздуха в Девня
По думите на екоинспекторка от отдел „Атмосферен въздух“ към Регионалната инспекция по околната среда и водите от предприятието са реагирали своевременно и са отстранили повредата в рамките на 15-20 минути
Публикувана: 18 Apr 2018 | 15:43

Авария в клапата на процесния филтър – пречиствателно съоръжение по замърсител „прах“ на суровинна мелница и пещ №7, е причина за залповото замърсяване на въздуха от циментовия завод в Девня, което бе забелязано около 18 часа във вторник. Това съобщи Сабина Пенкова от отдел „Атмосферен въздух“ към Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна в отговор на запитване от медии. Екоекспертката допълни, че въздухът в района е бил замърсен с варовик и мергел, но няма как да се разбере с какви количества.  

 

При повредата пещ №7 автоматично е спряла да работи, а при анормален режим няма норми за допустими емисии, обясни Пенкова. Системата за непрекъснати измервания (СНИ), която отчита данни на половин час, е инсталирана в комина, докато източник на замърсяването в случая е площадката на завода, тоест говорим за неорганизирани емисии, допълни експертката от РИОСВ-Варна. 

 

По думите й от „Девня цимент“ са реагирали своевременно и са отстранили повредата в рамките на 15-20 минути, спазвайки всички инструкции и уведомявайки за създалата се ситуация екоинспекцията. След преодоляването на аварийната ситуация работата на пещта е била възобновена. Първата регистрирана стойност от СНИ на комина е от 19 часа, когато са отчетени 0.41 микрограма на кубически метър при пределно допустима норма от 20 мг/куб.м.

Коментари ( 0 )