IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
12:24 | 20 април 2018
Обновен: 19:14 | 19 април 2024

Предупреждават за опасност от горски пожари във Варненско

Засилените мерки ще са в сила до 31 октомври

По материала работи: Ставри Таргов
Предупреждават за опасност от горски пожари във Варненско

Засилени мерки за осигуряване на пожарна безопасност са предприети в горските територии във Варненска област. В съответствие със заповедта  на областния управител Стоян Пасев и в координация с всички отговорни  институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно  предприятие  са създали организация за повишен контрол и незабавни  действия по ограничаване и потушаване на евентуални пожари.

 

Пожароопасният сезон, обявен за горите, ще продължи до 31 октомври.

 

През този период е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на отпадъци трябва да става само на  определените за целта места, предупреждават от СИДП.

 

Собствениците и ползвателите на земеделски земи в близост до горски  фонд са длъжни да бъдат в готовност за борба с пожарите и да поддържат в техническа изправност своите пожарогасителни устройства. Съгласно  Закона за опазване на земеделските земи, изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци е забранено.

 

Апел за повишена бдителност се отправя към собствениците на  съоръжения, попадащи в залесени площи, към военните поделения, които  извършват полеви занятия или учения в горите, както и към всички  физически лица. Ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите трябва да инструктират членовете си за правилата за пожарна  безопасност преди всяко пребиваване в горски територии.

 

При огнен инцидент или съмнения за нарушение в гората гражданите могат  да подават сигнали на телефон 112, напомнят от СИДП.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна