IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
15:01 | 1 май 2018
Обновен: 23:12 | 27 март 2024

Митрополит Йоан днес кръсти 13 деца

Най-малкото дете е било на два месеца, а най-голямото - на осем години

По материала работи: Борис Проданов
Митрополит Йоан днес кръсти 13 деца

Тринайсет деца бяха кръстени днес в Голямата базилика на старопрестолна Плиска от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съобщи на БТА кметът на община Каспичан Милена Недева.


Най-малкото дете е било на два месеца, а най-голямото - на осем години.


След църковния ритуал децата са получили подаръци от община Каспичан - почетно свидетелство за кръщене, копие на розетата от Плиска, бурканче с мед и книжка за първата българска столица.


Масовото кръщение се прави за пета поредна година в базиликата, където цар Борис I приема християнската вяра през 864 г. и започва процесът на покръстването на българите, припомни Недева.


Ритуалът е част от проявите за отбелязването на успението на Св. Цар Борис I Михаил, които продължават утре в Плиска, отбеляза Недева. 


В 9 ч., в Голямата базилика, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света литургия. От 14 ч., в Двора на кирилицата в Плиска, ще се състои публична дискусия на тема "Приносът на Първо българско царство за опазване и развитие на европейските културни ценности - "Кан Тервел - спасителят на Европа". Лекции по темата ще изнесат проф. Георги Атанасов и доц. Тодор Тодоров. На същото място, от 15,30 ч., е организирана ученическа викторина на тема "Първо българско царство" - "Кан Тервел - спасителят на Европа", с участието на четири училища от област Шумен. В 18,30 ч. на градския площад в Плиска ще се състои и концерт с участието самодейните колективи от Плиска и "Ансамбъл Шумен".

 

Още по темата: Великденско пoслание на Варненския и Великопреславски митрополит

Коментари

Новини Варна