Всяко трето българче започва да прави секс на 13 г.
Данните са от международно изследване, във Варна стартира информационна кампания
Публикувана: 30 May 2018 | 14:16

Всяко трето дете в България посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст. Тези данни са от международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г, проведено в 43 държави, които поставят българските деца и юноши в 10-те челни места по тормоз, рисково сексуално поведение и употреба на алкохол. Във възрастта между 14 – 18 г. информацията за това как да се предпазим е от критично значение, защото все повече тийнеджъри се впускат в рискови ситуации опасни за здравето и животозастрашаващи. Необходимо е да се засили фокуса и превантивните програми, които да информират децата и юношите относно ангажирането им в рискови сексуални отношения, последствията от необмислени решения и импулсивни постъпки с цел подпомагането им да вземат разумни решения, които водят до запазване на психо-физическото им здраве.

 

Тези основни теми влязоха във фокуса на дирекция „Превенции“ към община Варна. Ще бъде представена теоретична информация по горепосочените теми чрез  видеоматериали, театрални драма и терапевтични подходи, работа в малки групи, брейнсторминг, презентация, дискусии. Предвидени са тренинги,  насочени към 40 ученика в няколко таргет групи: 11 – 14 г. и 14 – 18 г., 10 доброволци и 10 учителя.

Всеки тренинг ще е съобразен с възрастовата група и няма да използва неподходящи материали или да подтиква към неподходящо поведение. Именно професионалното и адаптирано съдържание ще бъде изнесено под формата на театрално-образователни етюди, упражнения и импровизации с цел превенция на неподходящо рисково поведение.

 

Tренингите ще се провеждат през юли в сградата на Сдружение „Наш Свят“ на ул. Преспа 1 (на Шишковата градинка в центъра на Варна). Всеки желаещ да се включи в проекта, може да попълните отлай заявление или да влезете на страницата на сдружението www.ourworldcenter.com

 

Още по темата: Наградиха 160 младежи, подаващи ръка на връстници срещу зависимостите

Коментари ( 0 )