IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Област Варна
16:14 | 4 юни 2018
Обновен: 09:53 | 24 април 2024

Фолклорна танцова панорама започва с концерти в Пловдив, София и Варна

В морската столица гостува на 17 юни

По материала работи: Борис Проданов
Фолклорна танцова панорама започва с концерти в Пловдив, София и Варна

Фолклорна танцова панорама 2018 започва през юни с концерти на 6-ти в Пловдив, на 16-ти в София и на 17-ти във Варна.

Целта на инициативата е да популяризира българския танцов фолклор като събере на една сцена професионални и самодейни групи за сценични танци на основата на българския музикален и танцов фолклор, както и да подпомогне участниците морално и материално.

Фолклорна танцова панорама 2018 включва 16 концерта в 15 града на страната, изпълнени от 60 ансамбъла. Над 2000 професионални и самодейни танцьори ще представят 280 танца пред над трийсет хилядна публика. Във всеки концерт ще участват от 3 до 5 групи, с програма от 12 до 15 сценични танца от различните фолкорни области на България.

Танцьорите от Фолклорен ансамбъл "Тракия" ще открият Фолклорна танцова панорама 2018 с емблематичния танц на Кирил Дженев "Добруджанска танцова импресия" на 6 юни от 20 часа в Пловдив. За първи път на сцената на Античен театър Пловдив ще видим и Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика", Фолклорен танцов ансамбъл "Седенчица", Фолклорен танцов ансамбъл "Слав Бойкин'' и Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ-Пловдив. 

Концертът в София на 16 юни от 14 часа в зала 1 на НДК ще започне с "На мегдана", на хореографа Нестор Несторов, в изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл "София - 6". За софийската публика ще танцуват и "Академичен фолклорен ансамбъл", Ансамбъл "Фолклорика", Ансамбъл "Граово" и ансамбълът на Национално училище за танцово изкуство. 
В програмата са включени произведения на доайените на българската хореография - Маргарита Дикова, Димитър Димитров, Кирил Харалампиев, Иван Тодоров, както и на съвременни автори. 

Във вечерния концерт от 19 часа на 16 юни в зала 1 на НДК ще участват Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Ансамбъл "Зорница", Ансамбъл "Средец", Ансамбъл "Балкан"и Ансамбъл "Кремиковци". Танцьорите ще изпълнят произведения на Методи Кутев, Димитър Манов, Димитър Димитров, Кирил Чирпанлиев, Емил Генов, Ивайло Иванов и други. Програмата ще започне с изпълнение на "Шопска сюита", хореография на Методи Кутев в изпълнение на Ансамбъл "Зорница" и ще завърши с танца на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" - "Тракийски мотиви", хореография на Ивайло Иванов.


На 17 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър във Варна ще се качат Ансамбъл "Добруджа" , Ансамбъл "Варна", Ансамбъл "Гергана", Ансамбъл "Одесос" и Танцов театър "Родина". Концертът ще открие Фолклорен ансамбъл "Добруджа" с "Провадийски игри", хореография на Георги Велев.


След всеки концерт, чрез жребий, 3/4 от участващите групи ще получат дарение за участие на обща стойност 50 процента от финансовия резултат на концерта.

На 19 януари 2019 г. на заключителен концерт в Зала 1 на НДК ще бъдат раздадени Годишните дарения на фондация Българско танцово изкуство. Публично, чрез жребий, фондацията ще разпредели 50 процента от финансовия си резултат към 1 януари 2019 г. Право на участие в тегленето на жребия имат всички, които не са получили дарение в рамките на изминалата година.


На заключителния концерт ще бъдат връчени и Годишните награди на фондация Българско танцово изкуство. Наградите за непрофесионални групи са за цялостно представяне, а за професионални - за хореография на сценичен танц. Класацията на фондация Българско танцово изкуство е най-мащабната и обхваща участници от цялата страна. Класирането е на базата на оценка на комисия и гласуване на публиката. В комисията за оценка на групите ще участват членовете на художествения и творческия екипи на фондацията.

На 27 април 2018 г. фондация Българско танцово изкуство даде начало и на дарителската кампания "За българския танц". Набраните средства ще влязат във фонда "Годишни дарения" на фондацията.

 

Програмата за морската столица

17.06.2018 - Варна, Летен театър, 20:30 ч. 
Ансамбъл "Добруджа" 
Ансамбъл "Варна" 
Ансамбъл "Гергана" 
Ансамбъл "Одесос" 
Танцов театър "Родина" 

 

БТА

Коментари

Новини Варна