IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
13:49 | 18 юни 2018
Обновен: 12:14 | 18 април 2024

Във Варна преглеждат безплатно диабетици за туберкулоза

Всеки има право на скрининг до края на седмицата

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна преглеждат безплатно диабетици за туберкулоза

Седмица на отворените врати стартира от утре до 22 юни в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна, съобщи управителят доц. д-р Христо Ганчев.

 

Този път акцентът ще е върху прегледите за диабетици. Във връзка с това съм уведомил всички ендокринолози, посочи доц. Ганчев. Успоредно с диабетиците могат безплатно да се прегледат и всички, които желаят скрининг. За това не е необходимо направление.

 

Безплатните прегледи включват оценка на риска чрез анкета, консултации и изследвания.  Те се провеждат за втори път през тази година. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

На хората, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на проведената през март 2018 г. кампания общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 души. На 1436 хора в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32-ма души с туберкулоза и 110 с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение, съобщават от МЗ.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна