Във Варна преглеждат безплатно диабетици за туберкулоза
Всеки има право на скрининг до края на седмицата
Публикувана: 18 Jun 2018 | 13:49

Седмица на отворените врати стартира от утре до 22 юни в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна, съобщи управителят доц. д-р Христо Ганчев.

 

Този път акцентът ще е върху прегледите за диабетици. Във връзка с това съм уведомил всички ендокринолози, посочи доц. Ганчев. Успоредно с диабетиците могат безплатно да се прегледат и всички, които желаят скрининг. За това не е необходимо направление.

 

Безплатните прегледи включват оценка на риска чрез анкета, консултации и изследвания.  Те се провеждат за втори път през тази година. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

На хората, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на проведената през март 2018 г. кампания общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 души. На 1436 хора в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32-ма души с туберкулоза и 110 с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение, съобщават от МЗ.

 

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )