IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
11:17 | 28 юни 2018
Обновен: 09:54 | 24 април 2024

Шест незаконни обекта премахват от плажа на Шкорпиловци

Четири от тях са в южната част, а два в северната, показа изненадваща проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Шест незаконни обекта ще бъдат премахнати от плажовете на Шкорпиловци. Четири от тях са в южната част, а два в северната, показа изненадваща проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова. Инспекцията е по подаден сигнал. Двата плажа не са отдадени на концесия към момента. По информация на запознати има отправено запитване, но процедурата все още не е стартирала.

 

 

 

 

„Незаконно е да се поставят заведения, чадъри и шезлонги и да се събира такса за тях на плаж, който не е отдаден на концесия, тъй като той е държавна собственост. Ще отправим предписание към кмета на Община Долни чифлик незаконните обекти на двата плажа- "Шкорпиловци-север" и "Шкорпиловци-юг", да бъдат премахнати незабавно. За да бъде едно заведение законно поставено на територията на морския плаж, който е държавна собственост, трябва да има одобрена схема за разполагане на преместваеми обекти от мен като министър и разрешение за поставяне, издадено от главния архитект на съответната община, на чиято територия е плажът. При условия, че тези два документа липсват, очевидно е, че трябва да се предприемат мерки за премахване на незаконните заведения. Очакваме становище и от Комисията за защита на потребителите относно незаконното събиране на такси", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя каза още, че в тази връзка са и предлаганите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, в който в момента липсва специална наредба за неохраняемите плажове. След като се направят необходимите промени ние като министерство ще имаме основание да наложим наказание на хора като тези тук на плажовете в Шкорпиловци, които събират такси за чадъри и шезлонги незаконно“, заяви Ангелкова.

 

 

 

 

 

„И двата плажа "Шкорпиловци-север" и "Шкорпиловци-юг" са обявени за отдаване под наем, а миналата година никой не се яви на търг, въпреки че очевидно има интерес. В момента се събират такси без никакво правно основание и аз съм озадачена, че подобно нещо се случва. Затова освен отдадените на концесия и под наем плажове, ние ще продължим да проверяваме и неохраняемите“, допълни Николина Ангелкова. 


Тя съобщи че вече са извършени регулярните проверки за началото на сезона на всички охраняеми плажове и припомни, че всяко лято се извършват по три задължителни инспекции и по няколко изненадващи. 


Министърът не туризма отбеляза също, че се правят проверки и във връзка с подадени сигнали за плажове, където е нарушен предвиденият в закона задължителен паритет между 50% свободна и 50% платена зона. Освен това трябва да има и равнопоставеност между двете зони по отношение на излаза на море, а начинът, по който се разполагат двете зони зависи изцяло от концесионера и наемателя. 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна