Отново птичи грип в Добричко
Този път заразата пламна в село Миладиновци
Публикувана: 16 Jul 2018 | 11:51

Ново, първично огнище на птичи грип пламна в Добричко. Този път селото е Миладиновци, съобщава Dobrichonline.com.
 

 

Това става ясно от заповед за хуманно умъртвяване на животните, разписана от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев след получаване на лабораторен резултат за наличие на инфлуенца тип „А“.

 

В животновъдния обект в село Миладиновци се отглеждат бройлери, като заповедта е да се унищожат всички засегнати и контактни птици. Те са 50 и предстои да бъде извършено умъртвяването им, а обектът е дезинфекциран, посочиха от БАБХ.

 

Стопанството е тип "заден двор" и в определена 3-километрова предпазна зона в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, няма промишленит стопанства. Т.е. няма опасност от бързо разпространение на болестта.
 

В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Карапелит, Полковник Иваново, Смолница, Малка Смолница, Самуилово, Златия, Козлодуйци, Медово, Гешаново, Енево, Орлова могила, Долина и Тяново.
 
От началото на годината у нас са потвърдени 12 огнища на птичи грип – две във ферми за кокошки носачки и девет във ферми за патици.

 

Fermer.bg
 

 

Коментари ( 0 )