IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
16:45 | 14 август 2018
Обновен: 21:11 | 1 март 2024

Ангелкова сезира КЗП за хотел в Бяла без категоризация

По материала работи: Слав Велев
Ангелкова сезира КЗП за хотел в Бяла без категоризация

Ще сезираме Комисията за защита на потребителите (КЗП) да предприеме действия относно  апартаментен хотел „Бяла бийч ризорт“ в Бяла (Варненска област), който работи без категоризация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на която експертите докладваха резултатите от инспекцията на място. Проверката бе съвместна с НАП, предадоха от пресслужбата на ресорното министерство.

 

До 2015 г. хотелът е имал валидна категоризация от две звезди, определена от община Бяла. По закон категоризацията до две звезди се издава от съответната община, Министерството на туризма категоризира обектите от 3 звезди нагоре. От две години обаче хотелът е упражнявал дейност в нарушение на Закона за туризма (ЗТ). Подадено е искане за повишаване на категорията му през 2016, но то не било одобрено от Министерството на туризма заради несъответствия на документите към изискванията на ЗТ. Освен налагане на максималната в случая санкция от 10 хил. лв., ще препоръчаме спиране на обекта, докато не се приведе в съответствие. Важно е  незабавно да стартира и процедура по категоризация на хотела, за да може да упражнява дейността, каза Николина Ангелкова. В министерството е получена колективна жалба от собствениците на апартаментите в комплекса.

 

Министър Ангелкова призова собствениците и управителите на обекти да бъдат стриктни, защото категоризацията за местата за настаняване е задължителна. Със създаването  на Министерството на туризма и наредбата за категоризация сме предвидили апартаментните хотели за гости и апартаментните комплекси също да са със задължителна категоризация. Проверките ще продължат, прилагаме законите, за да се гарантира качеството на туристическия продукт, отбеляза министърът. Най-фрапиращите случаи, изискващи глоби, за цялото Черноморие основно са в хотели с по-нисък клас, които се категоризират от общините, и за тях нямаме информация, освен ако не постъпят сигнали от потърпевши. За целта създадохме от началото на годината телефон и мейл за нередности в местата за настаняване, а от две години - и за нарушения по плажове, припомни министър Ангелкова. На хотели - в с. Топола, Каварна, и в Златни пясъци вече са издадени административни актове за несъответствия на закона със съответната глоба и е стартирала процедура за понижаване на категорията им.

 

На журналистически въпрос за нерегламентираните заведения на плажа в Шкорпиловци министър Ангелкова коментира, че очаква от кмета да влезе в правомощията си по премахването им по силата на ЗУЧК. За тях ведомството сигнализира местната власт преди повече от месец, но не са предприети никакви действия. Днес отново е изпратена проверка на място и пак ще бъде подаден сигнал. За заведение на ивицата към община Бяла също се отправя искане за премахване. Министърът припомни, че Министерството на туризма няма правомощия да премахва и събаря заведения по ЗУЧК. Още повече че за единия от плажовете вече има избран наемател, който обаче не може да пристъпи към работа, защото трябва да приеме плажа чист от заведения или да се ангажира сам да ги премахне, каза министър Ангелкова. Тя допълни, че заради подобни  нарушения в пуснатия за обществено обсъждане проект на ЗУЧК са предвидени строги административни санкции - включително до 50 хил. лв. глоба за юридически лица, ако на неохраняем плаж има нерегламентирани обекти.

Коментари

Новини Варна