Премиерът Борисов посети археологическите разкопки на територията на „Провадсол“
Министър-председателят преряза лентата на рехабилитирания път от Старо Оряхово до Провадия
Публикувана: 15 Aug 2018 | 16:43
Проф. Васил Николов(вляво) запозна с най-новите открития на археологическия екип министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и изпълнителния директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос.

След церемонията по откриването на рехабилитирания път от Старо Оряхово до Провадия днес министър-председателят Бойко Борисов и министър Владислав Горанов посетиха археологическия обект „Провадия-Солницата“, който се намира на територията на "Провадсол", филиал на „Солвей Соди“. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

 

Делегацията, в която бяха също областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Провадия Филчо Филев, се запозна с най-новите открития на археологическия екип, воден от член-кореспондент и заместник-председател на БАН проф. Васил Николов.

 

Комплексният праисторически обект „Провадия-Солницата“ представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700 - 4200 г. пр. Хр.).

 

Сред основните предпоставки за това са специализираното производство на сол и успешната търговия на далечни разстояния с този жизненоважен за хората продукт. Разположен е на 6 км от Провадия, на територията на завода за разсол „Провадсол“ (филиал на „Солвей Соди“ , който подкрепя археологическите разкопки от самото начало през 2005 г.)

 

 

 

Обектът се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некропол. Заема площ от около 130 дка.

 

Черно море

 

 

 

Коментари ( 0 )