IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
15:42 | 2 октомври 2018
Обновен: 14:18 | 15 март 2024

Хората в Тутраканци на бунт, искат обезщетения за умъртвените прасета

По материала работи: Пламен Янков
Хората в Тутраканци на бунт, искат обезщетения за умъртвените прасета

Жителите на провадийското село Тутраканци, където преди повече от месец беше регистриран първия случай на Африканска чума по свинете у нас, се вдигат на бунт. Те настояват да получат обезщетения за животните си, които бяха умъртвени в опит заразата да не се разпростре извън селото. Протестът им е насрочен за днес от 16,00 часа, като са планирани действия също така в четвъртък и петък. 

 

Веднага след като беше потвърдено, че четири прасета в селото са умрели от болестта, беше пристъпено към умъртвяване на всички животни. Собствениците обаче не получиха обезщетения от държавата, тъй като свинете не бяха регистрирани. „На 4 октомври изтича един месец от входираното ни искане за получаване на обезщетения. По закон министърът на земеделието трябва да отговори по някакъв начин на искането. Никой обаче нито е дал отговор, нито има някакво намерение да дава“, обясни Добрин Добрев, който е един от организаторите на протестните действия.


Той съобщи, че на него са му умъртвили общо 11 прасета. „Предполагам, че от Тутраканци на протест ще излезем 80-100 човека. Убиха близо 100 прасета в селото, но нито един човек не получи обезщетение. Веднъж-два пъти идваха да дезинфекцират района и всичко приключи дотам“, сподели още Добрев. 


Заедно с хората от Тутраканци ще протестират и ловците в Провадийско. Те пък настояват да бъде разрешен груповия лов на дива свиня в района. „Надяваме се общо да се съберем около 500 човека“, допълни Добрев.


След разкриването на случая на Африканска чума държавните органи предприеха редица мерки в опит да спрат разпространението на болестта. До този момент усилията им са успешни, тъй като всички взети проби от 10-километровата зона около Тутраканци са отрицателни. Наскоро зоната за специален надзор на прасетата край селото беше разширена до 20 км, като в момента се вземат проби от животните именно в нея.

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна