IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
12:07 | 2 октомври 2018
Обновен: 19:00 | 29 януари 2024

Каруца с незаконна дървесина спипаха горските край Варна

През изминалата седмица служителите на всички стопанства към СИДП са извършили общо 830 проверки

По материала работи: Пламен Янков
Каруца с незаконна дървесина спипаха горските край Варна

Две моторни превозни средства, каруца и общо 12,3 куб. м дървесина са задържани при проверки на горските стражари към Североизточно държавно предприятие.

 

Два автомобила, натоварени с 2 куб. м незаконно добити дърва за огрев, са конфискувани от служителите на ДГС „Нови Пазар”. На нарушителите са съставени четири акта по Закона за горите. На територията на ДЛС „Шерба” е задържана каруца. С нея били пренасяни 0,3 куб. м дърва за огрев без документи за законен произход. За нарушението, установено при обход на стопанството, са съставени два акта. Други два акта са съставени от горските стражари в ДЛС „Тервел”, които са разкрили незаконната сеч на 10 куб. м дървесина.


През изминалата седмица служителите на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към СИДП са извършили общо 830 проверки. 132 от тях са на обекти за добив на дървесина, 179 – на превозни средства, 519 – на физически лица, от които 456 са ловци, а 4 – любители на риболова.


В началото на отоплителния сезон проверките са масирани, а контролната дейност остава най-интензивна на местата с висока концентрация на нарушения. От предприятието, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, напомнят, че глобата за незаконна сеч е от 50 до 3000 лв. Такава санкция законът предвижда и за товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение.


Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. До шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева законът предвижда за нарушителите, които са подведени под наказателна отговорност. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна