IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
16:17 | 3 октомври 2018
Обновен: 16:39 | 17 март 2024

Протест край с. Тутраканци затвори главен път

Ловци и жители на селото са убедени в липсата на Африканска чума по свинете в района

По материала работи: Борис Проданов
Протест край с. Тутраканци затвори главен път

Жители и ловни дружинки от провадийското с. Тутраканци, където преди повече от месец беше регистриран първия случай на Африканска чума по свинете у нас, се вдигнаха на протест. Общо над 100 недоволни блокираха главният път Провадия – Айтос.

Представителите на 22 ловни дружинки искат да отпадне ограничението за групов лов на дива свиня в района. Падането на блокадите за дезинфекция е достатъчен знак за отсъствието на зараза, твърдят те.

 

Местните настояват да получат обезщетения за животните си, които бяха умъртвени в опит заразата да не се разпростре извън селото. Евтаназирани бяха всички прасета, но собствениците обаче не получиха обезщетения от държавата, тъй като свинете не бяха регистрирани.

Всички взети проби от 10-километровата зона около с. Тутраканци са отрицателни. Наскоро зоната за специален надзор на прасетата край селото беше разширена до 20 км, като в момента се вземат проби от животните именно в нея.

 

Никола Димитров

 

Още по темата: Хората в Тутраканци на бунт, искат обезщетения за умъртвените прасета

Коментари

Новини Варна