IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:02 | 25 октомври 2018
Обновен: 07:07 | 15 март 2024

През ноември в Онкодиспансера преглеждат безплатно за рак на матката и на кожата

Скринингът ще се провежда след предварително записване на желаещите

По материала работи: Слав Велев
През ноември в Онкодиспансера преглеждат безплатно за рак на матката и на кожата

 

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата обявява в дните между 1 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“. Скринингът ще се извършва след предварително записване на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна, на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

 

Целта на традиционните профилактични програми е  новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям шанс за преживяемост на пациентите.

 

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или други трябва да заостри вниманието и жената трябва да потърси консулт със специалист.

 

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че има сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.

 

През ноември профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави д-р Светослав Узунов  всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10 до 12 часа.

 

Изключително сериозна тенденция на ежегодно нарастване в световен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат около 50% от случаите. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година. Болестта засяга хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти между 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом. 95% от рака на кожата не е меланом, но също е опасен. Препоръката на специалистите е, когато хората имат някакво образувание, да търсят специализирана помощ, защото има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори и за хора с медицинско образование. Съветът е да се правят редовно профилактични прегледи на бенките, за да се хванат в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.

 

От 1 до 30 ноември в СБАЛОЗ – Варна профилактичните прегледи за рак на кожата ще се извършват от 10 до 12 часа в понеделник, вторник, четвъртък и петък в Кожен кабинет от д-р Бисерка Въжарова.

 

Коментари

Новини Варна