IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
11:40 | 14 ноември 2018
Обновен: 04:35 | 9 март 2024

Варна има сериозен потенциал в борбата с кризата за кадри в туризма

Възможностите за кариерно развитие могат да задържат младите

По материала работи: Борис Проданов
Варна има сериозен потенциал в борбата с кризата за кадри в туризма

Държавата предвижда възможност за обучение на кадри в туризма, за да разреши проблемите с кризата в бранша.

 

„План приемът в туризма е увеличен – каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ доц. д-р Генка Рафаилова, директор на Колежа по туризъм във Варна. – В момента обучаваме 700 души в 3 специалности, като най-търсената е „Мениджмънт на хотели и ресторанти“. Миналата година държавният прием в колежа беше 175 места, тази е 250. Много студенти вече работят и се обучават, за да си продължат кариерата. Те искат да развиват и надграждат своите умения.“

 

Според доц. Рафаилова проблемът с кадрите е световен. При нас се изостря предвид демографския срив и изтичането на квалифицирани кадри.

 

„Имаме добре развит образователен хъб във Варна – гимназия, колеж, ИУ и ВСУ. Ако доразвием идеята за дуалното обучение, ще има още кадри. Липсват обаче умения в мултикултурна среда и с електронни продукти“, добави тя.

 

Квалифицираните кадри лесно си намират работи извън страната. А и заплащането в туризма не е толкова атрактивно, че да задържи кадрите.

 

„Важни са обаче шансовете за развитие. Това може да стане ако бизнесът участва активно в удължаването на сезона, в предлагането на целогодишна работа или поне за по-голям брой месеци“, категорична е доц. Рафаилова.

 

„Във Варна трябва да се използват всички възможности за туризъм на 4 сезона. Сериозни стъпки са направени, правят се събития, форуми, които да обединяват интересите на бизнеса. Светлината в тунера ще се види ако образователният сектор и работодателите си подадат ръка. Проблемите не се решават само с правителствени мерки, а ако инициатори сме ние. Осигуряване на заплати и кариерно развитие са залог за успеха“, завърши доц. Рафаилова.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (14.11.2018) - Държавата с нова стъпка за решаване на кризата с кадрите в туризма

Коментари

Новини Варна