IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
11:06 | 4 декември 2018
Обновен: 01:45 | 18 март 2024

Четири каруци с незаконна дървесина спипаха горските във Варненско

На нарушителите са съставени актове

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Четири каруци и 7,2 куб. м незаконно добита дървесина са задържани при проверки на горските стражари във Варненско.

 

За незаконната сеч на 5,5 куб. м дърва за огрев служителите на ДГС „Варна” са съставили четири акта и един констативен протокол. Конфискувана е каруца, с която нарушителите опитали да пренесат нерегламентирано добитата дървесина.

 

Други две каруци и два инструмента за дърводобив са задържани при обход на територията на ДЛС „Шерба”. В каруците били натоварени общо 1,2 куб. м дърва за огрев, които също са конфискувани. На нарушителите са съставени четири акта по Закона за горите.

 

Два акта и един констативен протокол са съставени при проверките в обхвата на ДГС „Суворово”. Служителите на стопанството са разкрили незаконната сеч на 0,5 куб. м дърва за огрев. Дървесината и каруцата, с която тя била транспортирана, са задържани.

 

Общо 673 проверки са извършени през изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. 136 от проверките са на обекти за добив на дървесина, 174 – на превозни средства, 363 – на физически лица, от които 320 – ловци, а трима – любители на риболова.

 

От СИДП напомнят, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

 

Законът за горите предвижда и глоба за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии. Санкцията е в размер от 200 до 2000 лв., посочват още от СИДП и апелират гражданите да бъдат съпричастни към опазването на горите, а при съмнения за нарушения да подават сигнали на телефон 112.

Коментари

Новини Варна