IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
16:56 | 11 май 2019
Обновен: 14:59 | 28 март 2024

152 сигнала от началото на годината в Инспекцията по труда във Варна

Не всички обаче са основателни

По материала работи: Борис Проданов
152 сигнала от началото на годината в Инспекцията по труда във Варна

152 сигнала от граждани сме получили от началото на годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна инж. Иван Иванов, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Варна. По думите му преобладаващите сигнали са свързани с неизплатени обезщетения след прекратени трудови правоотношения между работник и работодател.

 

"Най-често работника не е наясно, че обезщетението, което работодателя му дължи при прекратеното правоотношение, било то за напускане на работа, неизползвани годишни отпуски или не спазено предизвестие, се начислява във ведомостта за месеца, за който е станало вече прекратяването на трудовото правоотношение и е дължимо до края на следващия месец. Те бързат в деня на прекратяване на правоотношението да си получат всички обезщетения и поради тази причина ни сигнализират много често преди още да е изтекъл срока за погасяване на тези обезщетения“, посочи инж. Иванов.

 

Той обясни, че всички желаещи могат да подават сигнали в дирекция „Инспекция по труда“ във Варна, която се намира на ул. „Христо Самсаров“ 2А.

 

„Разполагаме с типова бланка, в която гражданите посочват своите проблеми, описват какво е нарушено от страна на работодателя спрямо тях и съответно посочват самия работодател, който подлежи на контрол от страна на инспекцията“, заяви директорът на звеното.

 

Сигнали могат да бъдат подавани и на интернет страницата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, както и по електронен път. „Като подчертавам сигналите, които се подават по електронен път следва да бъдат подписани с универсален електронен подпис, за да може да получи гражданина отговор от наша страна“, допълни инж. Иванов.

 

Още по темата: За година работници са ощетени с 27 млн. лв. за заплати

Коментари

Новини Варна