Наш учен представя технология за добив на метали от Черно море
Не е изключено с подобни знания да е получено златото от Варненския халколитен некропол
Публикувана: 15 Jul 2019 | 17:52

Българско откритие е на път да доведе до революция в различни сфери на индустрията – металургия, енергетика, екология. Предложената от инж. Чавдар Каменаров технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода, e своеобразна миннодобивна инсталация за извличане на минерали, изключително богати на полиметали, а също и за добив на питейна вода от морето. Тя може и да унищожава битови отпадъци, да произвежда електрическа и топлинна енергия за бита и промишлеността по много евтин и екологично чист начин. Презентацията е предвидена за сряда от 18 ч. в Националния политехнически музей в София.

 

През 2007 г. инж. Чавдар Каменаров демонстрира как автомобил може да се движи, захранван с Браунов газ, добит от чешмяна вода. Не успява да даде ход на това откритие, защото среща големи затруднения в доставката на специални проводници с високотемпературна изолация – около 400 градуса.

 

Тогава решава да направи опит за добив на Браунов газ с морска вода. При добива се получават утайки в огромни количества. В тях има значителна концентрация на минерали, от които могат да се извличат всякакви метали. И епицентърът на изследванията му се измества в посока добив на минерални ресурси.

 

Резултатите от изследванията показват, че в различни участъци на българската акватория на Черно море разликите в съдържанието на минерали са минимални. Това позволява да се извличат минерали от цялата акватория на България.

 

Според Цвета Кирилова, партньор на инж. Каменаров в разработката, близка до тази технология е била позната на нашите предци още от времето на Варненския халколитен некропол, в който е открито най-старото злато в света. Преди черноморския потоп по тези земи е имало процъфтяваща цивилизация, с огромно познание, която се е занимавала с наука и култура и е предала това знание на следващите поколения.

 

Намерените във Варненския халколитен некропол накити от злато и други метали са изработени по начин, напълно непознат за съвременните занаятчии. Наскоро в свое интервю за потопа в Черно море и тайните на Варненския некропол доц. Христо Смоленов съобщи, че нашите предци са доставяли мед и злато за своите ювелирни творби от областта на днешна Стара Загора.

 

Учените не изключват, че напълно е възможно точно на бреговете на Черно море те да са развивали златодобив, металообработване и ювелирна индустрия, като са извличали златото от морето на метри разстояние от домовете си, превръщайки цивилизацията Варна в ковачница на знание, умения и култура. В този ред на мисли предстои експедицията АБОРА ІV, която трябва да докаже, че нашите земи са контактували по море с древната египетска цивилизация.

 

Прочетете още: Сензация: Откриха край Варна портал към друго измерение!

Коментари ( 0 )