27 ентусиасти се събраха във Варна за курс по начална военна подготовка
Ше изучават устав, опазване на хората и околната среда в условията на ядрена химична и биологична защита, евакуационни дейности и др.
Публикувана: 16 Jul 2019 | 14:15

Общо 27 души от различни населени места в страната (15 мъже и 12 жени) започнаха обучението си в курс по начална военна подготовка във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

 

В продължение на четири седмици (15 юли - 9 август) те ще изучават военния устав, опазване на хората и околната среда в условията на ядрена химична и биологична защита, евакуационни дейности и др. Курсистите ще имат часове по стрелба и тактическа подготовка, действия в отговор на терористична заплаха, инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини и др.

 

Сред участниците в обучението има учители, студенти, спортисти и др., на различна възраст и с разнородно образование, но всички са мотивирани да покажат високи резултати. Курсът ще завърши на 9 август с най-старата и свята воинска традиция – полагането на военна клетва.

 

Предстои и курс по специална военноморска подготовка. От 12 до 30 август вече завършилите начална военна подготовка, могат да надграждат знания и умения. До края на годината остават още по един курс по начална и специална военна подготовка, за които могат да кандидатстват желаещите български граждани. До 16 август се подават документи за курса по начална военна подготовка, който се провежда от 30 септември до 25 октомври в Единния център за начална военна подготовка в Плевен.

 

До 26 юли се подават документи за курса по специална военна подготовка, който се провежда от 9 до 20 септември - „Комуникационни и информационни системи във Въоръжените сили“ в Националния военен университет „Васил Левски“ факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен. Кандидатите за начална и специална военна подготовка по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България трябва да отговарят на изискванията: да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство; да са годни и психологически пригодни за военновременна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За периода на обучение по начална и специална военна подготовка се осигуряват безплатно настаняване, хранене и униформа, медицинско обслужване и задължително застраховане.

 

Още по темата: Кабинетът одобри парите за изтребителите F-16

Коментари ( 0 )