IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
16:54 | 22 юли 2019
Обновен: 02:20 | 14 март 2024

Отбелязват с изложба годишнина на Етнографския музей

Изложбата може да бъде разгледана до края на 2019 г.

По материала работи: Пламен Янков
Отбелязват с изложба годишнина на Етнографския музей

На 27 юли 2019 г. се навършват 45 години от откриването на експозицията на Етнографски музей - Варна. Началото му е сложено още в края на ХIX в., когато във Варна се създава дружинка за събиране на археологически и етнографски старини и природни материали. В годишните отчети на Варненското археологическо дружество и в инвентарните книги на Варненския окръжен музей през първата половина на ХХ в. са вписани много етнографски експонати, откупени или подарени от варненски граждани: пръстени и медни съдове, накити, селскостопански инвентар, занаятчийски инструменти, носии, тъкани.
 

През 1963 г. за уредник в отдел „Етнография“ при Окръжен исторически музей – Варна, е назначена Мария Николова. С голяма всеотдайност тя се посвещава на събирането на етнографски материали и на откриването на Етнографски музей в самостоятелна сграда. Експозицията се разполага в една от най-представителните къщи от средата на ХIХ в. и представя бита и културата на населението във Варненския регион от ХIХ и началото на ХХ в.
 

45-годишнината на Етнографския музей ще бъде отбелязана на 25 юли от 17 часа в музея с изложба „Дарители и дарения“ . Ще бъдат показани колективни и индивидуални дарения, както и първото дарение (престилки и възглавници) от 1924 г. Предвидено е и ревю на традиционни народни костюми от края на ХIХ и началото на ХХ в., притежание на частни колекционери, с участието на ученици от СУ за ХНИ „К. Преславски“ .
 

Изложбата може да бъде разгледана до края на 2019 г.

Коментари

Новини Варна