IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
16:46 | 4 септември 2019
Обновен: 21:02 | 27 март 2024

Обновяването на фасадата на МБАЛ „Св.Анна“ приключва наесен

Предстои събарянето на два опасни склада в двора на Хирургичния блок, което ще е поредният етап от модернизацията на болницата

По материала работи: Пламен Янков
Обновяването на фасадата на МБАЛ „Св.Анна“ приключва наесен

Обновената фасада придава европейски вид на МБАЛ „Света Анна“.
 

Обновяването на фасадата на Хирургичния блок и Спешния център в МБАЛ „Света Анна“ във Варна ще приключи наесен. Това съобщи изпълнителният директор д-р Красимир Петров. Ремонтите вървят усилено от месеци, важното е като завършат, да имаме гаранция, че добрият изглед ще остане години наред, добави той. Обновяването обхваща и покривните конструкции, където се налага. Сменени с панорамни са стъклата от задната част на Хирургичния блок, което променя коренно визията й.
 

Д-р Красимир Петров.
 

Модернизацията при нас върви с усилени темпове от 2 години. Целта е болницата да отговаря на европейските изисквания и на очакванията на пациентите, сподели д-р Петров. До този момент бяха обновени почти всички отделения, работещи с пациенти. Оттук-нататък ще фокусираме вниманието си върху общите части на лечебното заведение – асансьори, площадки, двора, фасадите и т.н. Идеята е с течение на времето най-старата варненска болница да придобие европейски вид, което варненци искат, заслужават и ще пазят, добави изпълнителният директор.
 

Във връзка с модернизацията до дни ще бъдат премахнати два стари склада в двора на Хирургичния блок – неугледно метално хале и порутена сграда. Проблемът е, че те са станали свърталище на бездомници. След пребазирането на патоанатомията на ново място на старото са засечени много кражби. Решихме да пристъпим към събаряне, за да избегнем евентуални нови усложнения, призна д-р Петров. След като това стане, ще се пристъпи към реконструкция на района със запазване на дърветата, увеличаване на зелените площи и евентуална реставрация на най-старата сграда в близост до двата склада. Нашата идея е там да се създаде раздвижен музей с фотоси от историята на болницата, което тя заслужава. Там се предвижда да има и малко барче. Останалата част от реставрираната сграда ще се ползва от персонала на лечебното заведение, разкри изпълнителният директор.     
 

Обновяването на фасадите се извършва с целева субсидия от община Варна в размер на 350 000 лв.
 

Събарянето ще е за сметка на фирмите, които се заемат с това. За компенсация те ще ползват материалите в складовете като хонорар за работата си. Т.е., разходи по това перо няма да имаме, изчисли д-р Петров. Като цяло 85% от средствата за ремонти на болнични отделения, създаване на паркинги и други идват от държавата и общината. Съфинансирането от лечебното заведение е в размер на 15%.
 

Модернизацията не е едностранен акт, а непрестанен процес, защото болницата трябва да е винаги в крак с времето. Надявам се и хората след нас да планират и извършват промени към по-добро, обобщи д-р Красимир Петров.   
 

Ставри Таргов
 

Снимки Пламен Гутинов

 

Сменени с панорамни са стъклата от задната част на Хирургичния блок, което променя коренно визията й.

 

Усилен ремонт върви и по тялото на Спешния център.


 

Складът, където преди се е помещавал болничният архив, и металното хале са в трагично състояние, и ще бъдат премахнати.

 

 

Идеята е най-старата постройка в бившата Окръжна болница да бъде реставрирана и там да се открие музей с фотоси за болницата.

Коментари

Новини Варна