IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
14:37 | 30 октомври 2019
Обновен: 02:34 | 24 април 2024

Учат спешните ни медици как да реагират при агресия

Обучението е по линия на нова европейска програма

По материала работи: Ставри Таргов
Мая Рашева.

Всички работещи в Центъра за спешна медицинска помощ(ЦСМП) във Варна ще минат обучение, което касае лечението на спешни състояния, по нова европрограма. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов неговият директор д-р Мая Рашева.

 

Петдневният курс ще започне през втората седмица на ноември. През него ще минат както лекари и специалисти по здравни грижи, така и шофьори на линейки. Надяваме в обучението да има и модул за справяне с агресията от пациенти, каза още д-р Рашева.

 

Тя поясни, че напоследък няма случаи на физическо насилие над спешни медици. Вербалната агресия обаче от пациенти и техни близки е всекидневие. Хората, които ни търсят, трябва да знаят, че една заплаха за саморазправа към наш екип може да го извади от равновесие и да го направи неспособен за адекватна медицинска намеса. Затова е най-добре пациентите да ни посрещат с усмивка, така ще сме в състояние да им помогнем най-добре, добави д-р Рашева.

 

 

Тя посочи, че в последно време ЦСМП – Варна, няма проблеми с осигуряването на кадри. Това се дължи най-вече на наличието на Медицински университет и Медицински колеж във Варна, откъдето идват млади кадри.

 

Стимул за тях и предлаганата специализация по линия на договор с други лечебни заведения. Разчитаме много и на пенсионерите в нашите екипи, чиито опит е безценен, добави шефът на „Бърза помощ“.

 

Скоро се очаква в системата на спешната медицинска помощ да бъде въведен нов софтуер, който ще локализира с голяма точност обажданията от пациенти. Така фалшивите повиквания ще останат в миналото и ще се спре напразното разкарване на линейките на въображаеми адреси.  

 

Както вече съобщихме, ЦСМП – Варна, получи 6 нови оборудвани линейки по линия на проекта за модернизиране на спешната помощ у нас. До 2021 г. се очаква всичките 22 реанимобила, които обслужват Варненска област, да бъдат подменени с нови.

 

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

 

Вече е обявена и обществена поръчка за филиалите във Варненска област. Надяваме се до 2021 г. да имаме подобрена сградна инфраструктура и във Варна, обобщи д-р Рашева.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата   "Щрихи от утрото" (30.10.2019) - Ще има ли нова сграда Спешният център във Варна?
 

 

 

Коментари

Новини Варна