IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
15:34 | 26 ноември 2019
Обновен: 05:10 | 8 март 2024

С урок по родолюбие и изложба село Климентово посрещна празника си

Вижте снимки

По материала работи: Борис Проданов
С урок по родолюбие и изложба село Климентово посрещна празника си

Регионален ден на историята се проведе за пета поредна година в село Климентово. На връх патронния празник на селото – деня на Свети Климент Охридски, възрожденски песни на певческа група „Тракийски бисери“ звучаха в местното читалище. Специален гост-лектор на събитието бе директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д.и.н. Илия Тодев. 

Той представи пред ученици и възрастни исторически факти за Баташкото клане и преразказа велики мигове от историята на България. Представени бяха и негови книги.

Кратка беседа по родолюбие изнесе Йордан Вашев от варненското Сдружение „Хайдути“. То почете празника с автентични изпълнения и представи колекция от стари оръжия. „Хайдутите“ представиха й откъс от историческия игрален филм „Смутни времена“. Базиран на романа „Летопис на смутното време“ от Вера Мутафчиева, филмът има послание да напомни, че преди да се възроди, нашият народ е минал през най-страшното – грабежи, палежи, заколение, насилване и смяна на вярата.

С музика и танци празника продължиха децата от ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Кичево и четвъртокласниците от ОУ „Иван Вазов“, с. Любен Каравелово. Рисунки, посветени на Българското Възраждане представиха деца от украйнския град Рени, в изложбената зала на с. Климентово. Регионалният ден на историята се превръща в традиция, която цели да поддържа българския дух и да предава народната памет от поколение на поколение.

Черно море

 

Прочетете още: Сърфист укротява вълните на плажа във Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна