IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
14:27 | 29 януари 2020
Обновен: 14:45 | 17 април 2024

ДАНС обучава директори на училища във Варненско как да действат при заплаха от тероризъм

По материала работи: Слав Велев
ДАНС обучава директори на училища във Варненско как да действат при заплаха от тероризъм

 

Служители на ДАНС проведоха обучение на директори на училища от област Варна за противодействие на тероризма.  Експертите разясниха какво се изисква от ръководствата на учебните заведения,  кой да сигнализират и какъв да е планът за действие.

 

В Областна администрация – Варна, се проведе работна среща на тема „Антитерористични мерки в средните училища в област Варна“. Става въпрос за мерките, които трябва да се предприемат във всички средни училища на територията на областта.

 

Целта на срещата е с помощта на служители на ДАНС да обясним какво трябва да е поведението при подобна заплаха и каква трябва да е организацията, обясни областният управител Стоян Пасев. По думите му идеята е директорите да знаят при наличието на различен тип тероризъм  на кого да се обадят, за да бъде задействан съответният щаб.

 

Отработени са алгоритми, които трябва да бъдат следвани за осигуряване на безопасността на учениците, но не са излишни и лекции, които да дават ясни насоки как да се разпознава подобна заплаха както от страна на учителите и персонала, така и от страна на учениците, обясни той, като изрази убеждение, че трябва да има учения в самите училища.

 

Заедно с евакуационните планове при възникнали бедствия и аварии в училищата се приемат и такива за предотвратяване на терористичните действия, каза зам. областният управител  Илиян Карагьозов.

 

„Превенцията е най-важната. Затова и Европа отпуска много средства за финансиране на подобни дейности“, каза още Стоян Пасев.

 

Областната управа кандидатства по плана „Юнкер“ за безвъзмездно финансиране с проект за техническа помощ, разкри още Пасев, за да може областният кризисен щаб при бедствия, аварии и тероризъм да бъде  по-ефективен. Той припомни, че ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ вече разполага с модерен тренажор, който може да бъде използван от щаба при извънредни ситуации. Проектът е на стойност 580 000 евро, каза още Пасев.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

 

Коментари

Новини Варна