IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:40 | 29 октомври 2014
Обновен: 15:45 | 16 април 2024

Отглеждаме домати и краставици пред блока?

Градът ще се напълни с излишни табели и грозни зелени площи, опасяват се съветници

По материала работи: Златина Добрева
Отглеждаме домати и краставици пред блока?

Дали могат да се отглеждат домати и краставици в междублоковите пространства. Този въпрос остана без отговор по време на днешното заседание на правната комисия към Общинския съвет.
Местните парламентаристи трябваше да приемат изменение в Наредбата за обществения ред. Според текстовете гражданите получават правото да „осиновяват“ градинките пред блоковете си или част от тях, и да се грижат за тях. В замяна на това хората получават табелка, на която е изписано името им.
Нужно е да има дефиниция какво включва въпросната поддръжка, защото някои хорат могат да си засадят домати, краставици и овошки пред блоковете, предложи общинският съветник от „Нашият град“ Андрей Василев.
Представителите на администрацията не успяха да дадат отговор дали е позволено гражданите да обърнат междублоковите пространства в ниви, на които да си отглеждат продукти за зимнината.
Категорично против съм табелите, на които са изписани имената на гражданите, да са големи 1 метър, каквото е предложението на администрацията, каза на свой ред съветникът Николай Недков. Според него по този начин пространствата в града ни ще се загрозят.
Ние се чудим как да махнем незаконните рекламни пана, а сега излиза, че ще се появят още много табели по градинките, възмути се и Андрей Василев.
Съветниците поискаха и да се въведе минимална площ, каквато ще имат право да „осиновят“ гражданите. В противен случай един ще вземе 1 квадратен метър, друг 3 квадрата и така ще се появят разнородни и грозни зелени площи, смятат местните парламентаристи.
В края на краищата те решиха да приемат предложението на администрацията, като обаче се направи промяна не в Наредбата за обществения ред, а на тази за опазване на зелената система. Освен това табелите ще бъдат с големина 50 на 35 сантиметра.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна