IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:06 | 28 януари 2015
Обновен: 22:57 | 24 април 2024

Варна ще има общински фолклорен ансамбъл

Ще бъде домакин на европейско Гран при на хоровите състави

По материала работи: Деян Михайлов
Варна ще има общински фолклорен ансамбъл

Общински фолклорен ансамбъл ще има Варна, стана ясно по време на днешното заседание на комисията по култура към Общинския съвет.

За ансамбъл „Варна“ бяха отпуснати 100 000 лева. Парите са осигурени от Общински фонд „Култура“. Оказа се, че Варна е бил един от малкото градове в страната без свой ансамбъл. Ние не искаме общинска база и пари за костюми, обеща Юлиян Станев от ансамбъла.

Съветниците взеха решение да отпуснат 8000 лева на Общинския детски комплекс. Сумата е за пътуване на съставите, които ще представят града ни като част от инициативата „Европейска младежка столица 2017“.

По време на заседанието стана ясно, че през 2016 година Варна ще бъде домакин на европейско Гран при на хоровите състави. За Международния майски хоров конкурс и национални хорови празници през тази година бяха отпуснати 75 000 лева.

36 000 лева са предвидени за Международната лятна академия. През тази година ще има специални уъркшопове, на които майстори инструменталисти от областта на фолклорната музика ще обучават млади варненци. Музикантите ще забавляват туристите по комплексите край града.

Коментари

Новини Варна