IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
16:22 | 24 март 2015
Обновен: 17:40 | 28 февруари 2024

Туберкулоза погуби 58-годишен

От началото на годината жълтата гостенка е споходила нови 12 души

По материала работи: Златина Добрева
Туберкулоза погуби 58-годишен

58-годишен почина от туберкулоза. Това стана ясно на пресконференция в Регионалната здравна инспекция във Варна по повод Световния ден за борба с жълтата гостенка 24 март. Пациентът бе лекуван, но прекрати терапията по собствено желание и явно е продължил със злоупотребата с алкохол, съобщи доц. д-р Христо Ганчев, и.д. управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Той призна, че туберкулозата рядко става причина за фатален край, в повечето случаи той се дължи на сринат имунитет заради рак, СПИН и други.  
През м.г. в Тубдиспансера са регистрирани нови 87 болни от туберкулоза. Сравнението с минали периоди сочи, че има задържане на високото ниво на жълтата гостенка. Контактните през м.г. са били 184, като те са издирени и поставени под медицинско наблюдение. На 93-ма от тях е направено рентгеново изследване на бял дроб и на 90 - проба манту, на 137 е проведено изследване на материал за микробиологичен анализ. Сред контактните няма регистрирани заболели.
Запазва се тенденцията туберкулозата да е по-разпространена сред градското население в сравнение със селското. Съотношението е 75/12.
Най-засегнати  са хората в активната възрастова група 40 - 44 г. - 14 души. Разпределението на пациентите спрямо социалната им принадлежност показва най-висока заболяемост сред безработните - общо 42-ма, следвани от хората в пенсионна възраст – 20, и работниците в предприятията - 14 души.
По териториален признак най-много са споходените от жълтата гостенка в община Варна – 60 души. На следващите места са Долни чифлик – 5 души, Аксаково и Дългопол по 4. Регистрирани са заболявания и в общините Аврен, Девня, Вълчи дол по 2 случая, Белослав и Провадия по 3 случая, Ветрино, Суворово - 1 случай.
От началото на годината новооткритите случаи на туберкулоза са 12, контактните 20. Всички са издирени и поставени под медицинско наблюдение. Варна не бива да допусне ликвидация на Тубдиспансера, който от 86 г. се бори успешно с жълтата гостенка, призова доц. Ганчев. Нейното разпространение е много бързо, само един бацилоносител да кихне 2 пъти в автобуса и заразата плъзва, припомни той.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна