IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:39 | 1 април 2015
Обновен: 12:04 | 16 март 2024

Сушени гъби пратиха жена в токсикологията

Отровните диворастящи гъби запазват токсините си и след като влагата от тях се изпари

По материала работи: Златина Добрева
Сушени гъби пратиха жена в токсикологията

Млада жена бе приета с остра интоксикация в клиниката по токсикология във Военноморската болница – Варна, след консумация на сушени диворастящи гъби, съобщи за в. „Черно море“ доц. д-р Петко Маринов. Това е сравнително рядък случай, който обаче не е изненада за специалистите. Отровните диворастящи гъби запазват токсините си и след като влагата от тях се изпари, поясни доц. Маринов. Пациентката е стабилизирана и вероятно днес ще бъде изписана от болницата.
Токсикологът припомни, че остри отравяния се получават и при консумация на затворени в буркани диворастящи гъби. Причината е, че дори след топлинна обработка най-опасните токсини остават в деликатеса и могат да доведат до фатален край.
Съветът на доц. Маринов е хората да си купуват гъби само от регламентираните търговски обекти. Така ще си спестят излишни страдания и дълготрайни увреждания на черния дроб. Не бива да се забравя също, че култивираните гъби са тежка храна и не са подходящи за проблемни стомаси.
Сезонът на диворастящите гъби все още не е настъпил, но заради топлото и влажно време те ще се нароят съвсем скоро. Препоръката е хората да избягват брането от полянки, лозя и горички. Практиката на токсиколозите показва, че и най-добрите познавачи бъркат зелената мухоморка с печурката и бялата мухоморка с младите сърнели и се доверяват на народните методи за разпознаване, които не са 100% сигурни.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна