IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:03 | 27 април 2015
Обновен: 04:55 | 19 април 2024

Спряха обезболяващите в Онкоболницата

Причината - изчерпаните лимити

По материала работи: Деян Михайлов
Спряха обезболяващите в Онкоболницата

Заради изчерпани лимити от петък ние нямаме право да изписваме обезболяващи на нашите пациенти. Това алармира днес д-р Десислав Тасков, онкоуролог в СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков“.


Отделно от това 80 души са спрени от химиотерапия, отново заради проблема с лимитите. Този въпрос трябва да се реши спешно, иначе обричаме пациентите си, добави д-р Тасков.


За първи път имаме твърди лимити за болничните заведения. Те са по-ниски от тези през 2014 година, като на някои места бюджетите са едва 80% спрямо миналогодишните, каза на свой ред зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Емил Райнов от БСП. Той прогнозира хаос, който ще рефлектира върху всички пациенти.


Според Райнов тазгодишните бюджети на болници са били определи непрозрачно от Здравната каса. Те са приети с 4:3 гласа, при положение, че законът изисква гласовете да са 5, обяви Емил Райнов. В тази връзка БСП може да сезира и Върховния административен съд.


Високият рейтинг на здравния министър Петър Москов не кореспондира с решенията, които той взема, каза  варненският депутат от БСП Красимир Янков. Той се надява на обществен натиск, който да промени ситуацията с лимитите в болниците.


Според Янков в системата на здравеопазването се налагат решения без диалог. Това предизвиква напрежение, категоричен е депутатът.

 

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна