IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
21:48 | 28 май 2015
Обновен: 09:49 | 28 март 2024

Идат солени изравнителни сметки за парно

Причината: Консумация, която още не е фактурирана

По материала работи: Юлиян Атанасов
Идат солени изравнителни сметки за парно


 

Очакват се големи изравнителни сметки за парно, предупредиха от Асоциацията на топлофикационните дружества, пише dnes.bg.
Причината е, че абонатите са консумирали голямо количество енергия, която все още не им е фактурирана. От Асоциацията посочиха като причина за проблема новата Наредба за топлоснабдяване, която е в сила от лятото на миналата година, съобщи БНР.
От Асоциацията на топлофикационните дружества обясниха, че Наредбата е била приета набързо след протестите срещу високите сметки за ток в началото на 2013 година, без да се направи анализ в дългосрочен план какъв ще е ефектът от нея.
Ако Наредбата е дала възможността по време на отоплителния сезон, който е бил доста по-студен предните две или три години, хората да заплащат малко по-малко, ами в един момент, когато дойде изравнителната сметка, няма как това да не се появи при реална консумация - обясни Тодор Николов от Топлофикация "Варна".
За да се реши проблемът, от Асоциацията настояват наредбата за топлоснабдяване да бъде променена: "Ако в Наредбата се определят, примерно, 5 начина за разпределение на енергия, то тогава етажната собственост може да си избира начина как да разпределя - дали ще ползва индивидуални средства за измерване, дали ще ползва разпределители. Нека това да е избор на етажната собственост".
От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е готова да разговаря по темата с представители на потребителите.
Може би е добре да обсъдим тези притеснения на потребителите. Аз напълно ги разбирам и подкрепям техния стремеж да защитят изцяло интересите си, заяви министърът.

 

Коментари

Новини Варна