IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
16:51 | 5 юни 2015
Обновен: 12:05 | 28 март 2024

Преподаватели и експерти ще обучават едновременно студенти във ВСУ

Във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” се проведе кръгла маса за предствяне на резултатите от проект „Актуализиране на учебната документация и учебния процес във ВСУ „Черноризец Храбър” в съответствие с изискванията на пазара на труда”.

По материала работи: manager
Преподаватели и експерти ще обучават едновременно студенти във ВСУ

Участниците в кръглата маса представиха обобщен анализ, получен в резултат на проведените 29 срещи и семинари, благодарение на който е направена прогноза за необходимостта от специалисти в различни направления на бизнеса за периода до 2025 г. Благодарение на съвместаната дейност между академичната общност и бизнеса са актуализирани 166 програми за обучени на студенти разработени са 52 нови програми и 2 магистърски направления. Особенно атрактивна и харесвана от студентите е методиката за едновременно преподаване от експерти и хабилитирани преподаватели. Ректорът професор Галя Герчева подчерта, че един от най–важните резултати от сътрудничеството е трансфера на знания от бизнеса към университета и обратно.
В процеса на съвместната работа са изкристализирали и идеи, които касаят не само академичното обучение, но и работата с ученици от първи до 12-ти клас, особенно в областта на новите информационни технологии. Разработва се програма за обучение по програмиране чрез игра, която да бъде предоставена на преподавателите от началния и среден курс в училищата.
Като резултат от проекта се предвижда в бъдеще да бъде въведено практическо обучение в две посоки – привличане на лектори практици и провеждане на заниятия в реална работна среда.
Всички участници във форума се обединиха около идеята, че сътрудничеството между университетите и бизнеса е от полза за младите хора и трябва да продължи и в бъдеще.
Проектът се изпълнява от водеща организация Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” в партньорство с Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), Сдружение „Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Стопанска камара – Варна.
Стела Душева

 

Коментари

Новини Варна